ВР прискорила процес проходження санконтролю гуманітарної допомоги

9 12 2015
ВР прискорила процес проходження санконтролю гуманітарної допомоги

Верховна Рада України прискорила процес проходження санітарного, ветеринарного, фітосанітарного, біологічного та екологічного контролю гуманітарної допомоги. За ухвалення проекту закону №1509 у другому читанні проголосували 246 народних депутатів, повідомляє РБК-Україна.

 

Законом встановлюється, що спеціально уповноважені державні органи з питань гуманітарної допомоги зобов'язані:

 

- у день прийняття рішення про визнання товарів (предметів) гуманітарної допомоги розмістити його на своєму офіційному веб-сайті, що є підставою для його використання органами, які здійснюють державний санітарно-епідеміологічний, ветеринарно-санітарний, фітосанітарний, екологічний та радіологічний контроль товарів (предметів) гуманітарної допомоги;

 

- в одноденний строк після прийняття рішення про визнання товарів (предметів) гуманітарної допомогою направити таке рішення в електронній формі до органів доходів і зборів та інших державних органів в порядку, визначеному Кабінетом міністрів України.

 

За нерозміщення (несвоєчасне розміщення) рішення про визнання товарів (предметів) гуманітарної допомоги на офіційному веб-сайті, за ненадіслання (несвоєчасне направлення) рішення про визнання товарів (предметів) гуманітарної допомогою в органи доходів і зборів та інших державних органів посадові особи спеціально уповноважених державних органів з питань гуманітарної допомоги несуть відповідальність відповідно до закону.

 

Підкреслюється, що зазначені органи забезпечують оперативне безкоштовне та якісне проведення цього контролю. Кожен такий орган в одноденний строк після звернення до нього одержувача гуманітарної допомоги з товаросупровідними документами щодо проведення відповідного виду контролю для митного оформлення товарів (предметів) гуманітарної допомоги зобов'язаний при необхідності здійснити відбір зразків товарів (предметів) і не пізніше восьми днів безкоштовно оформити всі документи, передбачені законодавством при здійсненні і за результатами здійснення зазначених видів контролю товарів (предметів) гуманітарної допомоги.

 

При цьому керівник органу, який безпосередньо здійснює відповідний державний контроль, може прийняти мотивоване рішення (із зазначенням конкретних підстав) про продовження зазначеного строку, але не більше ніж на 30 днів. Органи доходів і зборів зобов'язаннями зобов'язані забезпечити оперативне безкоштовне проведення митного оформлення гуманітарних вантажів, а також їх цілісність під час перетину митного кордону України. За порушення вимог, передбачених частиною цієї щодо митного оформлення і проведення відповідних видів державного контролю, в тому числі строків їх проведення, посадові особи відповідних органів несуть відповідальність згідно із законом.

 

Цей закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім абзацу четвертого пункту 1 розділу I, який набирає чинності з 1 січня 2016 року.

 

Кабінету міністрів України в місячний строк з дня опублікування цього закону доручено привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим законом; забезпечити прийняття та приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим законом.