Очищення вентиляції: як це відбувається

16 11 2016
Очищення вентиляції: як це відбувається

Перш, ніж безпосередньо приступити до очищення системи вентиляції, необхідно оцінити ступінь забрудненості повітропроводів. Для цього в повітроводи запускається спеціальний дистанційно керований робот, на борту якого встановлено відеокамеру і прожектор. Зазвичай, результати огляду повітропроводів дивують замовників. Товстий шар жирових відкладень на внутрішній поверхні повітроводів, бруд, таргани (а іноді й щури) – не найприємніше видовище для адміністрації ресторану або офісного центру.

 


Після визначення ступені забрудненості, фахівці розпочинають очищення повітропроводів. Як правило, система повітроводів розділяється на ділянки. Якщо дозволяє розташування регулюючих клапанів, їх закривають, якщо ні — всередині мережі повітропроводів закріплюють спеціальні надувні бар'єрні загородження. На вході у ділянку, що очищується, встановлюється спеціальне обладнання, що створює на ділянці негативний тиск. З іншого боку ділянки в повітропровід запускається машина для очищення.
 

 

Для очищення повітропроводів з невеликим перетином застосовується спеціальний «йоржик» з гнучким приводом, який з'єднано зі звичайною електродрилем. Повітроводи з перетином більше 150 мм очищають за допомогою того ж багатофункціонального робота, який застосовується для оцінки ступеня забрудненості. На нього встановлюють набір щіток, що обертаються, форму і розмір яких визначають в залежності від розміру повітропроводу, його форми (круглий або прямокутний), а також характеру та інтенсивності забруднень. Для очищення горизонтальних і вертикальних ділянок використовуються різні роботи, вся відмінність яких полягає в здатності переміщуватися в різних площинах. Якість очищення контролюється за допомогою відеокамери.

 


Для видалення відкладень жиру можуть застосовуватися хімічні розчинники жиру. Розчин, що утворюється в результаті їх застосування, видаляється за допомогою води і стисненого повітря.
Більш прогресивною і безпечною є технологія видалення жиру з використанням твердого діоксиду вуглецю ( «сухого льоду»). Внутрішня поверхня повітроводів бомбардують гранулами «сухого льоду», що забезпечує якісне видалення жиру і запобігає протіканням в місцях з'єднання коробів, як це іноді трапляється при очищенні повітропроводів за допомогою спеціальних рідин.

 


 

ТОРОН БУД-СЕРВІС
Радіологічні дослідження приміщень всіх типів
Очищення систем вентиляції та кондиціювання
+38 (050) 189-46-38
+38 (068) 118-93-88
+38 (067) 501-99-49